Toegankelijkheid is belangrijk voor de overheid. Om dit tot stand te brengen zijn er vanaf begin 2000 initiatieven om als één overheid naar buiten te treden. ICTU was (en is) van veel van deze initiatieven de uitvoerder. Voorbeelden zijn Antwoord© waarbij de ingang naar overheid werd vereenvoudigd met een 14+ telefoonnummer voor gemeenten. Om deze laagdrempelige bereikbaarheid te kunnen realiseren was er een goede contentcollectie nodig. Daarmee zou het mogelijk worden om burgers en ondernemers direct van het juiste en eenduidige antwoord te voorzien.
Toegankelijke overheid
Samen uitdenken
Aan Data Direction is gevraagd de contentarchitectuur vorm te geven zodat de uitwisselbare contentcollectie versneld kon worden ontwikkeld. De contentarchitectuur is vorm gegeven met behulp van denktanksessies. Vertegenwoordigers van waterschappen, provincies, gemeentes en zelfstandige bestuursorganen kwamen regelmatig bij elkaar om de contentarchitectuur en de contentmodellen uit te werken. Tijdens deze sessies zijn ook de structuur van contenttypen (zoals vraag- en antwoordcombinaties) en de metadatastructuur uitgedacht en getoetst.
Het was van belang dat ook de uitgevers gebruik zouden gaan maken van deze standaard contentarchitectuur. Daarom zijn zij ook benaderd en hebben zij zich ook achter het initiatief geschaard.
Toepasbare contentstructuur en metadata
De contentarchitectuur wordt nu veelvuldig toegepast. De content wordt opgebouwd uit contentelementen (wat we nu Atomic Content noemen). Met behulp van deze contentelementen kunnen bijvoorbeeld Vraag- en Antwoordcombinaties worden gemaakt (VAC) inclusief de beslisbomen.
De Vraag- en Antwoordcombinaties, inclusief beslisbomen kunnen de basis vormen voor verschillende contenttypen:
- VAC’s in de digitale kanalen.
- Producten- en dienstencatalogus: door verschillende VAC’s volgens een vaste structuur onder elkaar te plaatsen, zoals i) Wat is het, ii) Hoe te verkrijgen, iii) Wat is nodig voor de aanvraag, iv) Wat zijn de doorlooptijden, etc. Een aantal dan de VAC’s zijn van toepassing op alle producten en diensten. Als 1 VAC wordt aangepast, wordt dat doorgevoerd in de gehele producten- en dienstencatalogus.
- Antwoorden ter ondersteuning van klantadviseurs van de klantenservices van de overheid.
- Antwoorden voor de Chatbot.
Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelde contentarchitectuur is de OWMS (Overheid.nl Web Metadata Standaard). OWMS definieert metadata die de eigenschappen en structuur beschrijven van informatie die de overheid op het Internet publiceert. Hierdoor wordt de overheidsinformatie op het Internet beter vindbaar en beter te interpreteren.
Content is uitwisselbaar
Met behulp van deze contentarchitectuur zijn content en de metadata gestructureerd. Daardoor kan een gemeente bijvoorbeeld ook producten en diensten van de provincie, het waterschap of het Rijk op de eigen website aanbieden. Daarnaast zijn er centrale portalen ingericht, zoals Ondernemersplein.kvk.nl (voorheen Antwoord voor Bedrijven) waarin producten en diensten van alle overheidsorganisaties zijn opgenomen. Op die manier ervaren burgers en bedrijven de overheid steeds meer als één overheid.