Wat levert een content-DNA je op?
Als je het ons vraagt, is een uitgekiend content-DNA geen luxe of nice-to-have, maar een absolute noodzaak. Het helpt je om: consistent te zijn, doordat al je uitingen dezelfde stijl hebben efficiënter (samen) te werken, alle teams weten waar content aan moet voldoen vertrouwen op te bouwen, want klanten weten wat ze aan je hebben herkenbaarder te worden, dankzij unieke kenmerken een sterkere klantbeleving te creëren, doordat deze via alle kanalen hetzelfde is
Het perfecte content-DNA: 10 tips om op te vallen
Een onderscheidend content-DNA ontwikkelen vraagt om lef en creativiteit, soms moet je daarbij buiten de gebaande paden treden. Deze tien tips helpen je daarbij:
1. Vertel een uniek verhaal
Ontwikkel een brand story die alléén bij jouw organisatie past. Onderscheid je door het persoonlijk te maken, met authentieke verhalen over de oprichters, medewerkers en klanten. Bouw daarnaast een emotionele connectie met je doelgroep(en) op, bijvoorbeeld op basis van humor, nostalgie of ambitie.
2. Blijf dicht bij jezelf
Je content-DNA moet authentiek zijn, een inkijkje bieden in hoe je organisatie écht is. Probeer je identiteit niet te vaak te sturen of te veranderen, of om ‘cooler’ over te komen dan je bent. Dat werkt meestal averechts en gaat ten koste van je vertrouwen.
3. Laat je unieke waarden zien
Durf te laten zien waar je voor staat: wat is je why? Wees daarbij specifiek en selectief: less is more. Neem Tony Chocolonely – iedereen kent hun why: een einde maken aan uitbuiting in cacao. Dat doel klinkt door in alles wat ze doen.
4. Ontwikkel een onmiskenbare stem en toon
Probeer op te vallen met je communicatiestijl en durf anders te zijn. Werk je bijvoorbeeld in een formele sector? Kies juíst voor een luchtige, vrolijke toon. En ga voor een stemtype – hoog, laag, krachtig of melodieus – dat bij je past. Wees tegelijkertijd flexibel. Je toon kan per situatie verschillen en je stem kan voor ieder doelgroepsegment net anders zijn. Durf ook te spelen met taal: bedenk nieuwe woorden of investeer in een slogan die blijft hangen. Zorg er tot slot voor dat je merkstem en
-toon passen bij je waarden en je doelgroep(en).
5. Werk met opvallende visuele elementen
Visuele uitingen zijn superbelangrijk, zeker nu mensen steeds minder graag lezen. Zorg daarom dat je ieder verhaal ondersteunt met beeld, en dat je visuele identiteit de aandacht trekt. Bijvoorbeeld met onverwachte kleuren, lettertypes of afbeeldingen. Wees consistent in je visuele uitingen, maar verras af en toe met iets nieuws.
6. Gebruik speelse formats
Mensen willen nu eenmaal geprikkeld worden, en interactie doet het altijd goed. Zoek je doelgroep daarom eens op met een quiz, game of poll, of creëer een augmented reality-ervaring. Of houd klanten geboeid met een verhalende serie – bonuspunten als je daar cliffhangers aan toevoegt. Belangrijk: houd voor al deze formats goed bij wat aanslaat, en bij wie.
7. Bedenk een aantal ‘handtekeningen’
Dit zijn unieke elementen die je direct herkent, zoals vaste afsluiters, hashtags of icoontjes. Klanten gaan die dan in de loop van tijd automatisch met je merk associëren.
8. Durf te experimenteren met je kanaalkeuze
Blijf zoeken naar nieuwe kanalen om op te vallen. Laat je gezicht bijvoorbeeld zien op platforms waar je concurrenten niet zijn, probeer verrassende kanalen als podcasts of livestreams en speel met trends en innovaties die bij je merk en branche passen. Bonustip: ontwikkel een community op je eigen platform. Daardoor stimuleer je engagement en word je ook nog eens minder afhankelijk van social media.
9. Vraag je doelgroep om hulp
Wie kunnen je nou beter helpen dan de mensen die je probeert te bereiken? Onderzoek hoe ze je merk zien en waarom ze bij je terugkomen. Zet daar vervolgens vol op in. Of laat klanten direct aan het woord, met hun eigen verhalen en ervaringen.
10. Meet, leer en verbeter
Blijf je content-DNA ontwikkelen en bijschaven. Analyseer wat werkt en vooral: wat niet. De wereld verandert razendsnel, dus zorg dat je bijblijft!
Welke tools helpen je op weg?
Je content-DNA ontwikkelen is vooral mensenwerk. Er zijn geen tools die een kant-en-klaar content-DNA voor je optuigen. Maar er zijn wel hulpmiddelen die je in het proces kunnen ondersteunen:
- Moodboard-platforms als Miro en Milanote helpen je om visuele en tekstuele elementen vast te leggen
- Feedback-tools als Hotjar en UserTesting laten zien hoe klanten je merk ervaren
- AI-assistenten als ChatGPT kunnen als klankbord en inspiratiebron dienen
- Content-generators als Jasper of Writesonic helpen je om consistente content te maken
- Brand kits in tools als Canva zorgen voor visuele herkenbaarheid
Met de juiste kennis, aanpak en hulpmiddelen zet je een onderscheidende en herkenbare content-DNA op poten. In onze whitepaper ‘Contentinstrumenten’ lees je meer inzichten en praktische tips.