Contentarchitectuur

Contentarchitectuur

Omschrijving

Contentarchitectuur bestaat uit de richtlijnen en standaarden van de content in alle kanalen. Het is de briefing voor de (ICT) ontwikkelaars t.b.v. de structuur van de content.

In de contentarchitectuur zijn alle contentmodellen en contenttypes gedefinieerd. Doel, functie, structuur en in welk kanaal de content toepasbaar is, wordt in de contentarchitectuur vastgelegd. De metadata en de spelregels van AVG staan ook in de Contentarchitectuur.

Ook worden alle contentelementen (titel, alinea, afbeelding, etc.) gedefinieerd, waarbij is aangegeven in welk contenttype welk contentelement mag worden gebruikt. Als contentelementen slim worden beschreven en ontwikkeld kunnen deze in losse delen (atomen) opgesplitst worden en zijn ze optimaal herbruikbaar in verschillende contenttypen (atomic content).

Goede contentarchitectuur bestaat uit zeven onderdelen:

  • presentatielaag: geeft aan hoe de visuele vorm en samenhang van content eruit ziet en de interactie met de gebruiker plaatsvindt.
  • publicatieregels: maken "bezorging" op maat mogelijk van contenttypes en contentelementen op de gewenste plek.
  • contentmodel: een soort "mal" die de structuur en samenhang van de contentelementen (content en metadata) binnen een contenttype vaststelt. Het aantal contentmodellen is beperkt.
  • contenttype: de vorm en structuur van een artikel, blog, etc.

Contenttypen maken gebruik van contentmodellen. Verschillende contenttypen maken gebruik van één contentmodel.

  • metadata: labels voor contentelementent en contenttypen.
  • SEO: Search Engine Optimization; zoekmachine optimalisatie om de vindbaarheid van de content te verhogen (zie SEO).
  • AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming, beschermt de rechten van personen (zie AVG).

Contentarchitectuur

Doel van contentarchitectuur is de ruggengraat van content en kanalen te versterken. De contentarchitectuur is vaak onzichtbaar in het eindproduct, maar zorgt ervoor dat je je content logisch en consistent presenteert én efficiënt kunt managen. Bovendien helpt het je om content te typeren, definiëren en structureren om zo een consistente en relevante klantbeleving te garanderen – ongeacht het kanaal.